אימפוטנציה, המכונה בעברית אין אונות, הינה תופעה רווחת למדי בעשורים המאוחרים של החיים, אך בהחלט יכולה להופיע גם בגילאים צעירים יחסית, לפני שנות הארבעים. עם זאת, חשוב לדעת כי במקרים רבים אימפוטנציה אינה באה כדי להישאר, אלא עשויה לחלוף – מעצמה או באמצעות טיפול- בתוך תקופה מסוימת. בשורות הבאות יוסבר מדוע קיימות תקופות מסוימות של אימפוטנציה.
מה יכול לגרום לאימפוטנציה זמנית
כאשר גבר נתקל לראשונה במצב בו קשה לו להגיע לזקפה מלאה ולשמור עליה לאורך זמן, לאחר שנים של תפקוד מיני תקין, הוא לרוב חש דאגה וחשש. אבל לפני שרצים למסקנות, כאילו האימפוטנציה תישאר מעתה והלאה לתמיד, חשוב לזכור שישנן תקופות בחיים של תפקוד מיני נמוך יותר, וגם חשק מיני נמוך יחסית. מעבר לכך, אפילו אם מדובר ביותר מגורם זמני שיחלוף מעצמו, ישנם לא מעט דברים שניתן לעשות כדי לטפל באימפוטנציה, בין אם באמצעות תכשירים טבעיים כמו גברא אנרג’י ובין אם בהתערבויות של הרפואה המשלימה והקונבנציונאלית.
אז מה יכול לגרום לתקופה של אימפוטנציה? התשובה משתנה כמובן מגבר לגבר. ראשית, חשוב לדעת שכמו אצל נשים (עם ההבדלים המתבקשים), גם לגברים יש תקופות של שינויים הורמונליים. קודם כל, בעשורים המתקדמים מתחוללים שינויים די משמעותיים, הכוללים ירידה בייצור ובכמות הזמינה של הורמון הטסטוסטרון, המשחק תפקיד משמעותי בתפקוד המיני. אבל גם בגילאים צעירים יותר, קיימות תקופות של ירידה בכמות הטסטוסטרון בגוף, המתבטאות בירידה בחשק המיני ובקושי להשיג ולשמור על זקפה מלאה.
כך, גבר הרגיל להיות בעל תיאבון מיני נורמטיבי ואף מפותח, מגלה כי הוא אינו נמשך אל חשיבה, פנטזיות ואקטים מיניים כבעבר, עד כדי הפסקה כמעט מוחלטת. עם זאת, אחרי תקופת מה שיכולה להימשך מספר שבועות או חודשים, התיאבון המיני לפתע מתגבר וחוזר פחות או יותר לרמתו הקודמת. אגב, גברים העוסקים בפיתוח הגוף ונוטלים בתוך כך הורמונים על בסיס סטרואידי, בהחלט מכירים את הירידה בחשק המיני ובזקפה לתקופות מסוימות, אם כי זוהי כמובן דוגמא בולטת במיוחד שיש לה גורם ברור.
לצד האמור בפסקה שלעיל, חשוב להבין כי לאימפוטנציה (קבועה וזמנית) יכולים להיות גורמים רבים, הן במישור הפיזיולוגי במערכת כלי הדם, ההורמונים, העצבים וכדומה, והן במישור הפסיכולוגי ובחיים החיצוניים. לדוגמא, תקופה של אימפוטנציה יכולה להתבטא (או לא) בירידה בכמות הטסטוסטרון, אך הגורם העיקרי הוא בעיקר מתח עקב זמנים מלחיצים או מעוררי דאגה. מדובר למשל בתקופות שלאחר פיטורין ובין עבודות, כאשר החששות רבים והדימוי העצמי יכול להיפגע, תקופות של מבחנים ועומס בעת לימודים אקדמיים, תקופות של דאגה כלכלית, לאחר אובדן של אדם קרוב, בזמנים של בעיות נפשיות מהותיות כמו דיכאון, וכדומה.
בנוסף, מבחינה פיזיולוגית תיתכן תקופה זמנית של אימפוטנציה בגין תופעות לוואי של תרופה מסוימת שנוטלים לזמן מה (כמו תרופות נוגדות דיכאון), בגין פגיעה זמנית בכלי הדם במחלת הסוכרת שעשויה להתאזן בהמשך, וכדומה. כמו כן, אחד הגורמים הנפוצים לאימפוטנציה זמנית הוא בעיות במיניות עם בת הזוג ובזוגיות בכלל. למשל, גבר המצוי בקשר ארוך טווח עשוי למצוא את עצמו מתקשה להתרגש מבחינה מינית, ולכן גם מתקשה לתפקד, מפני שמה שקורה במיטה הפך מבחינתו עם הזמן לרגיל ומשעמם. מאידך, כאשר הגבר מאונן הוא מופתע לגלות כי הזקפה החזקה עדיין שם. אנו כותבים שזהו מצב זמני, מאחר ואם יחול שינוי בגישתם של בני הזוג כלפי מה שקורה במיטה, ואם ימצאו את הדרך להתלהב ולהתרגש מחדש, הרי שהזקפה המלאה עשויה בהחלט לחזור.